Hiihtoladut Pohjois-Suomessa

Hiihtäminen on osa suomalaista sielunmaisemaamme. Etenkin maan pohjoisosien luonnon keskellä hiihtäminen henkii kulttuuriperimää, joka tuntuu olevan koodattu syvälle geeneihimme. Ilmaston lämpenemisen myötä etelän latujen kuntoon ei voi aina enää luottaa, joten jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa lähteä suosiolla hakemaan niitä parhaimpia hiihtoelämyksiä Pohjois-Suomen laduilta. Harvaan asuttujen alueiden valkeat hanget ja lumen painosta taipuvat puunoksat lumoavat murtomaahiihtäjän kerta toisensa jälkeen. Talvimaisemat pääsevät todella oikeuksiinsa silloin, kun niitä saa katsella ladulta käsin.

Talvinen Pohjois-Suomi on täynnä hienoja latuja. Reittejä löytyy jokaiseen makuun, oletpa sitten hitaasti luonnon ihmeitä ihasteleva sunnuntaihiihtelijä tai täysillä painava aktiiviurheilija. Eräät suosituimmista hiihtoladuista löytyvät Ylläkseltä, Saariselältä, Pallastunturilta, Kilpisjärveltä ja Luostolta. Mikä näistä alueista olisi eniten juuri sinun makuusi sopiva?

Alla oleva katsaus Pohjois-Suomen parhaimpiin maastohiihtäjän kohteisiin auttaa sinua valitsemaan omat suosikkisi talvisista laduista. Mihin tahansa näistä kohteista suuntaatkin, voit kuitenkin olla varma, että yhtään hiihdettyä kilometriä et jää katumaan!

1)  Ylläs

Yllästunturi on yli 700 metriä korkea tunturi Lapin länsiosassa. Ylläksen alueella on lisäksi 15 muutakin tunturia ja huippua, joten huikeat Lapin maisemat ovat taatut. Ylläkseltä löytyy runsaasti palveluita matkailijoille. Siellä on useita laskettelu- ja hiihtokeskuksia sekä runsaasti majoituspaikkoja ja ravintoloita. Moni muistaakin alueen markkinointisloganin “Ylläs on ykkönen!”. Hiihdon lisäksi Ylläksellä on paljon muutakin aktiviteettia aina moottorikelkkareiteistä kotieläinpihaan ja kylpylään. Jos siis toiveenasi on koko perheen loma, saattaa Ylläs olla sinulle sopiva kohde.

Ylläkseltä löytyy maastohiihtäjille reilusti yli 300 kilometriä latuja, joista lähes 40 kilometriä on valaistu. Pohjoinen sijainti ja ahkera kunnossapito takaavat pitkän hiihtokauden. Huimien tunturimaisemien ja alueen monipuolisten palveluiden lisäksi Ylläksen valttina on maastohiihtomahdollisuuksien monipuolisuus.

Latuverkosto on niin laaja, että kaiken tasoisille suksijalkaisille löytyy sopivat reitit. Niille, jotka eivät ole perinteisen hiihtotyylin ystäviä, Ylläs on erityisesti mieleen. Kaikki alueen ladut nimittäin soveltuvat myös luisteluhiihtoon. Lisäksi alueelta löytyy peräti kolme koiravaljakoille suunnattua reittiä.

2)  Saariselkä

Joukko suomalaisia pitää Saariselkää ainoana oikeana maastohiihtokohteena – eikä ihmekään. Pohjois-Lapin taika on vahvasti läsnä, kun lähdet sivakoimaan Saariselän laduille. Henkeäsalpaavat maisemat vaihtuvat määräämääsi tahtiin: hitaasti nautiskellen tai vauhdin vieminä.

Hiihtokausi kestää yleensä lokakuusta aina toukokuulle saakka. Huollettuja latuja löytyy 200 kilometrin edestä, ja valaistujakin latuja on yli 30 kilometrin verran. Vaikka alueen laduista iso osa soveltuu myös luisteluhiihtoon, on siellä myös paljon luonnonlatuja, joilla hiihdetään vain perinteisellä tyylillä.

Saariselkä on hiihtokeskuksena perinteistä koulukuntaa ja luonteeltaan varsin erilainen kuin Levin ja Ylläksen kaltaiset voimakkaan kasvun keskukset. Kuitenkin Saariselälle on tehty myös tuoreita investointeja, joista on esimerkkinä lumilautailua varten rakennettu Suomen pisin “street”. Saariselän kaunis luonto hurmaa hiihtäjän monipuolisuudellaan.

Miltä kuulostaisi suksilla käyskentely metsän siimeksessä? Entä hiihtäminen upeiden tunturimaisemien keskellä? Kumpikin on mahdollista Saariselällä. Alueelta löytyy myös ainutlaatuisia kansallispuistoja, joten kun valitset Saariselän, tiedät pääseväsi Lapin luonnon ytimeen.

3)  Pallastunturi ja Kilpisjärvi

Jos olet luonnonläheinen hiihtoharrastaja, joka kaipaa hiihtolenkeilleen paljon vaihtelua, Pallastunturi saattaa olla sinulle täydellinen kohde. Hyväkuntoisia, ylläpidettyjä latuja löytyy melkein 250 kilometrin edestä ja muita latuja jopa toinen mokoma. Hulppeiden maisemaelämyksien jahtaaja tai täydellistä luontokuvaa metsästävä valokuvaaja valitseekin erämaaladut, joiden varrelta voi hyvinkin löytyä juuri se maisema, joka salpaa hengen ainutlaatuisella kauneudellaan. Jos et ole aivan niin seikkailuhenkinen, löytyy sinulle silti mahtavia reittejä valittavaksi. Pallastunturilla riittää upeita maisemia jokaisen ladun varrelle.

Jos olet seikkailunhaluinen hiihtäjä, joka haluaa todellisen lappilaisen kokemuksen, voit suunnata käsivarren pohjoisosaan Kilpisjärvelle. Erämaareittien karu kauneus saa sinut tuntemaan olevasi yhtä pohjoisen luonnon kanssa. Kilpisjärven kylän läheltä löydät vain noin kilometrin verran valaistua latua, mutta risuilla merkittyjä huoltoreittejä on sitäkin enemmän. Reittien kunnosta ei ole takeita, joten jos olet suuntaamassa seikkailuun näille laduille, mietithän huolella oman kuntosi lisäksi myös sääolosuhteet ja varusteet. Hiihtäessäsi voit kohdata Suomen puhtaimman luonnon ja korkeimpien tuntureiden lisäksi vapaana vaeltavia porotokkia.

4)  Pyhä-Luosto

Pyhätunturi on vajaan kymmenen kilometrin mittainen tunturijono. Pyhä-Luoston kansallispuiston kauniissa maisemissa on noin 150 kilometrin edestä latuja innokkaille hiihtäjille. Iso osa laduista sopii sekä perinteiseen että luisteluhiihtoon. Pyhän ja Luoston välillä kulkee latuja, joten innokas hiihtäjä voi sivakoida vaikka tunturista toiseen. Pyhätunturilta löytyy myös laskettelukeskus niille, jotka haluavat vaihtelua hiihtoon. Etenkin Luostolta löytyy henkeäsalpaavia metsiä, jotka tarjoavat komeat puitteet luonnon ystävän retkille. Alueella on myös hyvä mahdollisuus nähdä revontulia.

Sukset jalkaan ja ladulle

Olitpa sitten kuntoilija tai nautiskelija, pohjoisen Suomen kauniit ladut tarjoavat sinulle mitä parhainta ajanvietettä. Minkä tahansa reitin hiihtolenkillesi valitsetkin, tiedät saavasi talviselta retkeltäsi irti perisuomalaisen kokemuksen.

Raitista ilmaa, liikuntaa ja henkeäsalpaavan kauniista luonnosta nauttimista – siihen kiteytyy jotain hyvin olennaista Suomesta ja suomalaisuudesta. Meillä on syvä rakkaus luontoa ja erityisesti metsiä kohtaan. Me olemme hiihtokansaa. Jos lumet ovat maassa, on mitä parhain aika laittaa sukset jalkaan ja lähteä kohti valkoisia latuja.

Leave a Comment