Kuinka löytää parhaat ladut helposti?

Hiihdossa kristalloituu jotain olennaista suomalaisuudesta. Hiihto on laji, joka koskettaa suomalaisten sielunmaisemaa, ja hiihto kuuluu samaan sarjaan kuin saunominen ja sisu. Hiihtäminen on suomalaisten perustaito; miltei jokainen aikuinen suomalainen sanoo osaavansa hiihtää.

Kansallislajimme onkin kasvattanut suosiotaan voimakkaasti sekä kuntoilu- että retkeilymuotona. Suomen ainutlaatuinen, talvinen luonto ja raikas ulkoilma yhdistettynä kehon monipuoliseen liikuttamiseen toimivat tehokkaana piristysruiskeena. Hiihtämisen kokonaisvaltaisen positiivisen vaikutuksen terveyteen huomaakin erityisesti pimeänä vuodenaikana, kun mieli muuten helposti vajoaa kaamosmasennukseen.

Hiihtäminen on suosittu harrastus Suomessa, ja melkein koko maassa on sen harrastamiseen erinomaiset olosuhteet. Suurkaupungeissakin ladulle pääsee suhteellisen helposti ja nopeasti, taajama-alueista puhumattakaan. Säännöllisesti ylläpidettyjä ja hoidettuja latuverkostoja on yhteensä kymmeniätuhansia kilometrejä. Sopivan hiihtoladun ja -reitin löytäminen on helppoa, sillä netistä löytyy useita eri palveluja kuntohiihtäjille. Reittejä on mukava vaihdella, ja uudet reitit lähimaastoissa tai kauempanakin haastavat kehoa erilaiseen harjoitteluun. Samalla tuntemattomat talviset maisemat toimivat miltei meditatiivisena ympäristönä hiihtoretkelle.

Liiku lähiladuilla

Aloittelevan kuntohiihtäjän kannattaa ensimmäiseksi tutustua lähialueen latutilanteeseen. Moni tuntee lähialueen ja varsinkin lapsuus- ja nuoruusalueensa hiihtomahdollisuudet jo luonnostaan, koska hiihtäminen on saattanut kuulua koko perheen harrastuksiin.

Jos kaipaat uutta tietoa tai olet juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle, oman kotikunnan nettisivuilla on yleensä ajankohtaista tietoa kunnan hiihtomahdollisuuksista. Hauska keino päivittää lähialueiden latutilanne on kilauttaa kaverille eli keskustella hiihtoa harrastavien tuttavien kanssa. Samalla saattaa syntyä idea yhteisestä hiihtoretkestä – vaikka monille hiihtäminen onkin nimenomaan yksilöllinen ja hiljainen harrastusmuoto.

Suomessa on useita kymmeniä hiihtokeskuksia. Keskuksia sijaitsee etelästä pohjoiseen eri puolilla maata. Keskukset tarjoavat keskitetysti hiihtämiseen ja lasketteluun keskittyviä palveluita, ja yleensä keskusta ympäröikin erinomaisesti hoidettu ja runsas latuverkosto. Hiihtokeskusten tietoja löytyy kootusti esimerkiksi ski.fi:n kotisivuilta. Kannattaakin tarkistaa, millaisia mahdollisuuksia lähialueen keskukset tarjoavat.

Toisaalta keskuksiin tutustuminen saattaa innostaa pidemmälle suuntautuvan hiihtomatkan suunnitteluun. Mitä jos kruunaisit joululoman pakollisen sukulaisvierailun yhdistämällä siihen kinkunsulattelulenkin sinulle aiemmin tuntemattomissa maisemissa paikallisen hiihtokeskuksen hoidetuilla laduilla?

Tarkista ladun ajankohtainen kunto

Kun hiihtokausi lähtee käyntiin, hiihdon harrastajia luonnollisesti alkaa kiinnostaa latutilanne. Latujen kunto muuttuu erityisesti kauden alussa eli alkutalvella nopeasti, usein jopa päivittäin. Ladun tilanne kannattaakin tarkastaa ennen suksille lähtöä, jotta lenkistä tulee miellyttävä kokemus.

Toinen latujen kannalta muutosrikas vaihe on kevään eteneminen. Lumet sulavat, ja latuja saatetaan sulkea sen takia. Intohimoiselle sivakoijalle hyvä nyrkkisääntö ladun kuntoa pohdittaessa on, että ne ladut, jotka syksyllä avataan ensimmäisinä, usein suljetaan viimeisinä.

Internet on toimiva tietolähde myös hiihtäjille. Netissä on latupalveluita, joista voit tarkistaa ladun täsmällisen ja ajankohtaisen tilanteen. Testaa esimerkiksi ladulle.fi. Se on maamme kattavin latukartta, johon kunnat päivittävät hiihtolatujensa tilanteen ja kunnon. Palvelua voi käyttää suomen kielen lisäksi myös englanniksi ja venäjäksi. Sivusto kertoo ladun pituuden ja sen haastavuuden, eli onko kyseessä helppo vai vaikea reitti. Tärkeä tieto on ladun ajankohtainen kunto. Sivulta näet myös, koska tiedot on viimeksi päivitetty.

Suksilla uusiin maisemiin ja elämyksiin

Lähialueen tai muuten tuttujen latujen lisäksi kannattaa tutustua rohkeasti koko maan hiihtomahdollisuuksiin. Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa hiihtoa upeissa kansallismaisemissa.

  • Esimerkiksi Kolilta löytyy monipuolisia hiihtomahdollisuuksia koko perheelle: siellä on Suomen pisin yhtämittainen valaistu latu, ja vaativampi sivakoija voi lähteä lenkille kansallispuiston vaaramaisemiin.
  • Suomen laajin latuverkosto löytyy Ylläkseltä. Laduilla on pituutta yhteensä 330 kilometriä, joten Ylläkseltä kaiken tasoiset hiihtäjät löytävät mielekkäitä reittejä.
  • Tai houkuttelisiko erämaahiihto Utsjoen karuissa maisemissa? Alue sopii erinomaisesti esimerkiksi kokeneelle retkihiihtäjälle.

Suomessa on monia upeita kansallispuistoja. Ne ovat laajoja luonnonsuojelualueita, joiden tarkoitus on säilyttää luonnon monimuotoisuutta sekä antaa kansalaisille mahdollisuus luonnosta nauttimiseen. Puistoissa voi liikkua merkityillä reiteillä, ja talvisaikaan liikkuminen voi luonnollisesti tapahtua myös hiihtäen.

Puistot tarjoavat oivallisen mahdollisuuden elämykselliseen hiihtoretkeen, sillä niissä voi myös yöpyä joko telttaillen tai tuvassa yöpyen. Mikäpä olisikaan rauhoittavampaa kuin talvisen tähtitaivaan tai revontulien katseleminen! Kansallispuistoihin voit tutustua esimerkiksi sivustolta luontoon.fi. Hiihto- ja yöpymismahdollisuudet kannattaa tarkistaa kunkin kansallispuiston omilta sivuilta vielä erikseen.

Valitse latu oman kunnon mukaan

Ennen ladulle lähtöä on hyvä miettiä, mikä on se “paras” latu tähän hetkeen. Tärkeää hiihtoreitin ja ladun valitsemisessa on siis hiihtäjän tai hiihtoseurueen kunto ja osaamistaso. Vaikka erämaahiihto yksin kansallispuistossa tai haastava, mäkinen maastolenkki perheen kesken saattaa tuntua houkuttelevalta ja eksoottiseltakin idealta, ei ladulle ole järkeä lähteä, elleivät kaikki seurueen jäsenet pysty lenkistä selviytymään. Eri vaihtoehtoihin tutustumalla kaikille sopiva kohde löytyy kuitenkin varmasti, sillä valinnan varaa Suomessa on runsaasti.

Mukaan latutilanteen raportoimiseen?

Netistä löytyy myös hiihtäjien itsensä ylläpitämä latupalvelu. Löydät sen osoitteesta ladut.fi. Sivuston tarkoitus on palvella erityisesti hiihdon harrastajia. Sivusto eroaa edellä mainitusta latupalvelusta siinä, että sen tiedot perustuvat sivun käyttäjien raportteihin. Se on siis aidosti hiihtäjien yhteisön oma tietopankki!

Jos haluat mukaan toimintaan, voit itsekin ryhtyä auttamaan. Tietojen raportointi on helppoa, ja siitä saa nopeasti hyvin mielen. Aktiivisten käyttäjien avulla sivustolle saadaan pikkuhiljaa mukaan myös vähemmän tunnettuja reittejä ja latuja.

Leave a Comment