Länsi-Suomen ladut – kiinnostavampia kuin ehkä arvaatkaan

Länsi-Suomea ei tunneta kovinkaan laajalti hiihtoturistien piirissä. Tähän on syytä saada muutos! Alueelta löytyy aivan loistavia hiihtolatuja, joista nauttii niin paikallinen kuin muualta paikalle pelmahtanut. Reunaehtoja Länsi-Suomessa hiihtävälle sanelevat pitkä rannikko meri-ilmastoineen ja toisaalta karu, luminen ja olosuhteiltaan yllättävän pohjoinen Suomenselän alue. Rannikolla asutus on melko tiheää, ja siellä on hiihtäjällä suotuisia jäätalvia useammin kuin Etelä-Suomessa. Maisemat ovat Pohjanlahden äärellä melko alavia, mutta sisämaassa, etenkin Keski-Suomen maakunnassa, on merkittäviäkin korkeuseroja.

Hiihtoladut ovat yhtä monipuolisia kuin maisematkin. Täällä on mahdollisuus sivakoida todella monentyyppisissä luonnonmiljöissä. Hiihtoturistin ja innokkaan paikallisen harrastajan ulottuvilla on vähän kaikkea Merenkurkun kansallispuiston maailmanperintöalueesta Suomenselän suojelualueiden erämaisiin ikimetsiin ja Keski-Suomen korkeiden mäkien järvimaisemiin.

Vesistöjä löytyy muualtakin. Myös Pohjanlahteen laskevat joet kulttuurimaisemineen lyövät leimansa tämän alueen vivahteikkaisiin kasvoihin. Erikseen voidaan mainita alavien maiden yllättävän viehättävät miljööt, kuten ikiaikaista rauhaa henkivät suoalueet tai kevätauringossa kylpevät peltoaukeat. Täällä hiihtäessä tavoitat samankaltaisen tilan tunnun kuin meren jäällä.

Järvisen Keski-Suomen korkeat mäet ja Suomenselän ikimetsät – hienoja latuja tarjolla

Ensiksi voisimme suunnata Päijänteen ja sen latvavesien äärelle. Keski-Suomeen saapuva huomaa heti alueen poikkeuksellisen mäkisyyden. Korkeiden kukkuloiden uhkeat kuusikot ovat talvisin usein lumen kuorruttamia. Hiihtäminen on täällä hykerryttävän hienoa. Näissä maisemissa on useita tunnettuja hiihtokeskuksia, kuten Jämsän Himos ja Jyväskylän Laajavuori. Ne sijaitsevat hienoilla paikoilla vesistöjen äärellä, Laajavuori vieläpä aivan kaupungin keskustan kupeessa. Näiden keskusten alueella on monipuolinen hiihtolatuverkko, mutta nautittavia latuja löytyy muualtakin todella moneen makuun. Hyvät lumitalvet ovat näillä kulmilla onneksi melko yleisiä.

Suomenselän ylänköalue luonnehtii merkittävää osaa Länsi-Suomen sisämaasta. Monet tuntevat esimerkiksi täällä sijaitsevan Saarijärven koskineen ja kirkasvetisine järvineen. Eivätkä hiihto-olosuhteetkaan ole hullummat. Todella vankkaan, vuosisatoja ja vuosisatoja nähneeseen ikimetsään pääset sivakoimaan Saarijärven Pyhä-Häkin kansallispuistossa.

Seudulla on kymmeniä kilometrejä retkilatuja. Täällä saat aavistuksen siitä erämaasta, joka joskus kauan sitten kattoi suuren osan nykyisen Suomen alueesta. Tämä yhdistettynä suomalaisten talviseen liikkumismuotoon, hiihtämiseen, kytkee sinut unohtumattomasti arkaaiseen kulttuuriperintöömme. Tänne on helppo kuvitella jopa muinaisen eräkauden hirvenhiihtäjät.

Jäistä rannikkoa ja salaperäisiä soita sivakoitavaksi

Merenkurkun kansallispuistossa saat parhaan mahdollisen tuntuman maamme korkokuvaa muokkaavaan maankohoamiseen. Varsinaisia hiihtolatuja ei alueella ole, mutta mikäli jääolot sallivat, pääset suksilla todelliseen saaristosokkelon, joka muuttuu maankohoamisen seurauksena luonnon tiimalasilla mitattuna nopeasti.

Toki pitää muistaa jäällä hiihtävän tavanomaiset varotoimet ja maltti reittivalinnoissa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sen suotuisammiksi jääolot muuttuvat hiihtäjän kannalta. Perämerellä tuulen ajamat ahtojääröykkiöt saattavat kasvaa todella näyttäviksi, useiden metrien korkuisiksi rosoisiksi valleiksi. Niiden lomassa sivakoiminen on kuin kotimaista napamatkailua!

Usein latuhiihtäjältä vähälle huomiolle jäävä maisematyyppi on suo. Talvisella suolla on tunnelmaa, jota et muualla tapaa, ja Länsi-Suomessa on vielä todella laajoja yhtenäisiä suoalueita luonnontilaisina. Suolla hiihto on hienoimmillaan keväisillä kantohangilla, kun voit puikkelehtia suosaarekkeiden ja käkkärämäntyjen välissä omien mielijohteiden mukaan.

Läntisestä Suomesta löydät paljon myös suolle tehtyjä höylättyjä latuja, eikä paleltumisen tai eksymisen vaara ole samaa luokkaa kuin Lapin rannattomilla ja piirteettömillä aapasoilla. Tunnettu suoluontoa suojeleva kansallispuisto on Salamajärvi, jossa koukistelee pitkä Peuranreitti hiihdettäväksi.

Taajamat tarjoavat hiihtomahdollisuuksia

Samoin kuin Itä- tai Etelä-Suomessa, myös maamme läntisessä osassa mutkattomin tapa löytää talven pimeydessä luistelu-urien ja perinteisten latujen äärelle on suunnata johonkin paikalliseen taajamaan. Sieltä löydät helposti yhden tai useamman valaistun, kunnan ylläpitämän hiihtoradan.

Taajamia onkin melko tiheästi ainakin rannikkoalueella sekä suurempien jokien varsilla. Jokia voidaankin pitää Länsi-Suomen ydinalueeseen kuuluvan Pohjanmaan maakunnassa elämän valtasuonina. Myös Keski-Suomen ytimessä Jyvässeudulla on taajamia ja hiihtolatuja runsaasti. Mutta erityisen kaukana näistä suomalaisen kuntohiihdon perusfasiliteeteista et ole muuallakaan.

Kuten kaikilla alueilla, joissa lumitalvien varaan ei voi aina laskea, on myös Länsi-Suomessa lumetettuja latuja. Niitä ylläpitää useimmiten kunta, joskus paikallinen urheiluseura tai toisinaan myös urheiluopisto. Suomen hiihtoputkista kaksi sijaitsee läntisessä Suomessa. Ne ovat Jämijärven hiihtotunneli Jämi ja Uudenkaupungin Vahterusring. Molemmat ovat melko etelässä, mikä osaltaan kertoo siitä, että talviolosuhteet vaihtelevat suuresti myös Länsi-Suomen sisällä. Suomen selän pohjoisosissa ollaan kasvillisuuden, ilmaston ja lumiolojen puolesta usein aivan eri maailmassa kuin etelässä Vakka-Suomen rannikolla.

Lännessä hiihto-olosuhteet vaihtelevat, mutta palvelu pelaa aina

Länsi-Suomi taipuu siis monen määritelmän alle, ja talvella alueelle suuntaavan on syytä pakata suksipussi ja hiihtämisen oheistarvikkeet mukaan. Jos etelästä päin matkatessa aluksi näyttää vähälumiselta tai suorastaan vetiseltä, ei kannata masentua. Saattaahan olla, että syvemmällä sisämaassa tai pohjoisessa erämaalatujen, jokilaaksojen ja vaihtelevien järvimaisemien rikkumaton rauha lumeen hunnutettuna odottavat sinua.

Kulkuyhteydet ovat oikein hyvät, ja matkailijoille on talvisaikaankin tarjolla kohtalaisen mukavasti palveluja vakaaseen länsisuomalaiseen tyyliin. Täällä sekä luonto että ihmiset antavat hiihtäjälle eleettömästi oman tilansa.

Länsi-Suomen hiihtomainetta nostamaan!

Keskisen Suomen joitain kohteita lukuun ottamatta ei Länsi-Suomen hiihtomahdollisuuksia vielä ehkä riittävän kattavasti tunneta hiihtoturistien piirissä. Mitään syytä ei vaatimattomuuteen ole, ja paljon markkinointityötä onkin tehty. Lähtökohdat tilanteen parantamiseen entisestään ovat erinomaiset, sillä alueella vaikuttaa Suomen oloissa poikkeuksellisen laajalle ja syvälle juurtunut yrittäjyyden henki. Matkailu- ja luontopalvelufirmojen väen onkin syytä yhdessä kuntien, seurojen ja Metsähallituksen kanssa tuoda esille alueen omaleimaiset puitteet. Läntisestä Suomesta löydät omalaatuiset luonto ja kulttuurimaisemat ja suorastaan eteeristä rauhaa huokuvat hiihtoladut.

Leave a Comment