Suomen hiihtoputket

Hiihtäminen on kautta aikojen ollut suomalaisten suosikkilaji. Jokainen on varmasti joskus kuullut hurjia tarinoita isoisien monen kymmenen kilometrin hiihtomatkoista kouluun, ja vielä useampi on joskus taistellut liikuntatunnilla saadakseen monot pysymään suksissa.

Suomen talvet ovat antaneet kansalle mahdollisuuden hyödyntää suksia kaikenlaisessa talviliikkumisessa, mutta viime vuosikymmeninä hiihtäminen on jäänyt enemmänkin harrastus- ja kisalajiksi. 1990-luvun loppupuolella Pohjois-Suomessa haluttiin alkaa tarjota hiihtäjille mahdollisuutta harjoittaa lajiaan myös kesäaikaan, ja tämän seurauksena rakennettiin Vuokattiin maailman ensimmäinen hiihtotunneli vuonna 1998.

Hiihtotunnelilla tai -putkella tarkoitetaan tunnelia, jossa voi hiihtää sisätiloissa. Hiihtoputken ilman lämpötila on tavallisesti muutaman pakkasasteen verran ja lumena käytetään joko keinotekoista tai aitoa lunta. Hiihtotunneleita on erilaisia, mutta yhteistä niille on se, että usein ne kulkevat osittain maan alla. Hiihtotunneleissa voi hiihtää joko perinteisellä tyylillä tai luistelutyylillä, lumilautailla, laskea pulkkamäkeä, potkukelkkailla tai kokea jopa huskyajelun. Useimmista hiihtotunneleista löytyy myös erinäisiä palveluita, kuten kahvila, suksihuolto ja sauna. Suomesta löytyy yhteensä kuusi hiihtotunnelia ympäri maata.

Vuokatin hiihtoputki

Vuokatin sanotaan olevan kaikkien maailman hiihtotunnelien äiti. Kun hiihtoputkea alettiin 1990-luvun lopulla toteuttaa, pidettiin sitä aluksi hulluna ideana. Tunneli osoittautuikin lopulta suureksi menestykseksi ja on inspiroinut hiihtokeskuksia ympäri maailman tarjoamaan hiihtoharrastajilleen harjoitusmahdollisuuden myös kesäaikaan. Vuokatin hiihtoputki on 1,2 kilometriä pitkä ja 8 metriä leveä. Yhden kierroksen matkaksi tulee 2,4 kilometriä, ja korkeuseroa Vuokatin tunnelissa on jopa 18 metriä. Putki onkin suunniteltu mukailemaan Vuokatin aitoa maastoa ala- ja ylämäkineen.

Tunnelin sisälämpötilaa ja ilmastointia säädellään tietotekniikan avulla, ja tavallisesti putkessa hiihdellään noin 5 – 9 asteen pakkasessa. Tunnelista löytyy oma lumetusjärjestelmä, joka tykittää ladulle uuden lumipeitteen aina tarpeen tullen. Koneellinen ladunhuolto takaa hiihtäjille parhaat harjoitteluolosuhteet. Hiihtoputki on avoinna normaalisti kesäkuun alkupuolelta joulukuun puoleen väliin, ja aikuinen hiihtää siellä 20 euron päivähintaan. Tunneli on pääosin suljettu luonnonlumien aikaan, mutta se avataan hiihtäjien käyttöön aina, jos pakkasta on yli -15 astetta.

Helsingin Kivikko

Varsinainen talviurheilukeskus löytyy vain 15 minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta. Kivikon hiihtotunneli avattiin yleisölle vuonna 2009. Putki tunnettiin nimellä Ylläs-halli aina vuoteen 2012 saakka, jolloin Helsingin kaupunki lunasti sen itselleen pakkohuutokaupassa. Kivikon hiihtohalli on rakennettu kahteen kerrokseen. Perusladun pituus on 850 metriä, ja lisälenkin pituus on 200 metriä. Yhden kierroksen pituus voi Kivikossa olla siis 1,1 kilometriä. Leveydeltään ladut ovat noin 6–8 metriä, joten tilanpuutteesta ei Kivikossa hiihdellessä tarvitse kärsiä.

Kivikon hiihtohalliin mentäessä on kuin astuisi suoraan Pohjois-Suomen lumoavaan Lappiin. Tunnelin maisemissa vilahtelevat kuuset, lumiveistokset ja suloiset kodat tuovat hiihtämiseen aitoa metsätunnelmaa. Luonnonläheisyys näkyy myös tunnelin energialähteissä, sillä Kivikon halli hyödyntää maalämpöä, tuulivoimaa sekä aurinkoenergiaa. Kivikon hallista löytyy muun muassa kuntosali, pieni luistelualue, kahvila-ravintola sekä urheiluvälinemyymälä. Halli tarjoaa asiakkailleen myös suksihuoltopalvelua sekä suksien säilytystä. Kivikon hiihtohalli on avoinna päivittäin, ja hiihtämään pääsee 14 euron päivähintaan. Sisäänpääsyyn sisältyy saunominen hiihdon jälkeen.

Paimion Paippi

Helsinki-Turku -moottoritien varrella Paimion kunnassa sijaitsee Finnfoam Paippi -niminen hiihtotunneli, joka on avattu vuonna 2006. Paipin ladun pituus on 700 metriä, ja korkeuserot hallissa ovat muutamia metrejä. Paipin ladun leveys on pääosin 6 metriä, mutta paikoin se voi olla jopa hurjat 12 metriä. Tunnelin lumi on lämpötilaltaan -3-asteista karkearakeista tykkilunta. Paippi on avoinna hiihtäjille ympäri vuoden, ja sieltä löytyy muun muassa pieni kahvila, maksullinen sauna, suksihuolto ja välinevuokraamo.

Uusikaupungin Vahterusring

Länsi-Suomen Uusikaupungista löytyy vuonna 2005 avattu Vahterusringin hiihtoputki. Vahterusringin latu on maastoltaan vaihteleva, ja pituutta sillä on noin 1 000 metriä. Tunneli on avoinna yleisölle ympäri vuoden, ja sieltä löytyy myös välinevuokrausta. Lippuvaihtoehtoina Vahterusringistä löytyy kertalippu, sarjakortti tai edullinen perhelippu. Hiihtoputken rinnalla löytyy tunnelista myös oma kuntoputki, jossa voi mukavasti säästä riippumatta harrastaa muun muassa sauvakävelyä, juoksua, pyöräilyä ja rullaluistelua. Vahterusringissä on mahdollista viettää esimerkiksi yrityksen virkistyspäivää opastetun curlingin merkeissä.

Jämijärven Jämi

Jämin hiihtotunneli sijaitsee läntisessä Suomessa, Jämijärven kunnassa. Hiihtoputken ladun pituus on 1,25 kilometriä, ja leveyttä ladulta löytyy 8 metriä. Jämin tunnelissa voi harrastaa sekä perinteistä hiihtoa että vapaata hiihtoa. Kaiken tasoisille hiihtäjille sopiva rata huolletaan kahdesti viikossa, joten asiakas voi olla varma, että ladut ovat Jämissä aina parhaassa hiihtokunnossa. Jämin hiihtotunnelin yhteydessä olevasta Jämikeskuksesta löytyy urheiluvälinekauppa sekä suksihiontapiste. Lisäksi läheisyydestä löytyvästä lomahotelli Jämistä löytyy ruoka-, kahvila- ja majoitusmahdollisuuksia niitä tarvitseville.

Leppävirran Areena

Leppävirralla, noin 45 minuutin päässä Kuopiosta, sijaitsee maailman suurin kallioon louhittu hiihtoputki Areena. Hiihtotunneli on louhittu 30 metrin syvyyteen, ja matka maan sisään hiihtoputkeen mentäessä on jo elämys itsessään. Hiihtoladun pituus Areenassa on noin 1,1 kilometriä ja sisälämpötila vaihtelee -1 ja -5 pakkasasteen välillä vuodenajasta riippuen. Areenassa voi eri hiihtolajien lisäksi potkukelkkailla tai osallistua jännittävälle huskyajelulle. Areenan yhteydessä sijaitsee kylpylähotelli, joka tarjoaa lomalaisille upean mahdollisuuden yhdistää rentouttavan kylpyläloman aktiiviseen hiihtolomaan.

Leave a Comment