Suomen tunnetuimmat hiihtotapahtumat

Hiihtotapahtumia on maassamme useita erilaisia. Yksi tapahtumatyyppi on avoimen ladun hiihto, jossa suksien päälle voi hypätä milloin tahansa omasta tasosta riippumatta. Tarkoitus on pitää hauskaa ja tutustua uusiin ihmisiin, ei suorittaa hiki hatussa. Toisena kilpatyppinä tunnetaan kilpailut, joissa omalla suoritusnopeudella on enemmän merkitystä. Kilpailuissa tarkoitus on ennen kaikkea haastaa itsensä. Eri paikkakuntien hiihtoliitot ja -seurat järjestävät myös tapahtumia, joissa tarkoituksena on kerätä seuralle varoja tai mainostaa hiihtoa harrastuksena.

Hiihtokausi kattaa etenkin Pohjois-Suomessa koko talven, mutta eritysesti etelän vähälumisuus ajaa tunnetusti hiihtäjät Lappiin viimeistään helmi-maaliskuun puolella. Suurin osa erilaisista massahiihtotapahtumista ajoittuu maaliskuulle, mutta esimerkiksi tässäkin artikkelissa puitava vuosittainen HiihtoSuomi-tapahtuma järjestetään jo syyskuun alussa.

Artikkelin luettuasi tiedät enemmän Suomen suosituimmista hiihtotapahtumista, niiden järjestämisestä ja ylipäätään historiasta. Saat kauttamme kelpo vinkkejä, minne suunnata tänä talvena. Ota siis mukava asento ja kalenteri nenän eteen, niin pääset heti merkkaamaan mielenkiintoisimmat tapahtumat päiväjärjestykseesi!

Suomenmestaruuskilpailut

Suomen tasolla SM-hiihdot ovat arvatenkin kaikista tasokkain hiihtotapahtuma. Kilpailut järjestetään vuosittain, ja ne keskittyvät juuri maastohiihdon parhaimmiston ratkaisemiseen. Tapahtuma on kokenut yli 100 vuoden historiansa aikana melkoisia muutoksia; miesten matkoja on lyhennetty, naisten taas pidennetty, kisoja on peruttu sotien takia ja joskus matkat ovat jääneet kokonaan suorittamatta lumenpuutteen vuoksi. Ensimmäinen sija on mennyt monina peräkkäisinä vuosina yhdelle ja samalle henkilölle, joinain vuosina palkintopalleille taas on noussut uusia nimiä.

Aivan ensimmäiset hiihdon Suomenmestaruuskilpailut järjestettiin kaksin kappalein vuonna 1909. Suomen Valtakunnan Urheiluliitto (SVUL) järjesti omansa helmikuun lopussa, ja koska liitto ei suostunut tunnustamaan Hiihtoliittoa itsenäiseksi, Hiihtoliitto järjesti omat kisansa vielä maaliskuun alussa. SM-hiihdoissa kisataan neljällä henkilökohtaisella matkalla, joista pisimmät ovat miehillä 50 kilometriä ja naisilla 30 kilometriä. Lisäksi arvioitavina kategorioina ovat sprintti ja sprinttiviesti. Naisilla matkat ovat hieman miehiä lyhyemmät, ja joinain vuosina henkilökohtaisia matkoja on ollut jopa kuusi.

Muut kilpailut

Muita tunnettuja Suomessa järjestettäviä hiihtokilpailuja ovat Finlandia-hiihto, Salpausselän kisat ja esimerkiksi Umpihankihiihdon Pudasjärvellä järjestettävät maailmanmestaruuskilpailut. Finlandia-hiihdot järjestetään joka vuosi, ja matkoja on yhteensä kolme eri pituista: 20 kilometrin hiihto, noin 33 kilometrin hiihto ja kaikista pisin 50 kilometrin matka. Yleensä kaikkiin matkoihin voi osallistua sekä vapaalla että perinteisellä tyylillä, ja jos ilmoittautuu useammalle matkalle samaan aikaan, osallistumismaksu on hieman alhaisempi. Mitä myöhempään ilmoittautuu, sitä kalliimpia hinnatkin luonnollisesti ovat.

Toinen tunnettu hiihtokilpailu on Lahdessa vuosittain järjestettävät Salpausselän kisat. Salpausselän kisat eivät painotu vain maastohiihtoon, vaan lajeina ovat lisäksi myös mäkihyppy ja yhdistetty. Lisäksi kisat ovat kansainväliset, ja ne kuuluvat Maailmancupiin. Kaikkia kisoja ei kuitenkaan käydä täydellisillä tasatuilla hangilla tai liukkailla laduilla – hyvä esimerkki hieman rankemmista kisoista ovat Umpihankihiihdon maailmanmestaruuskilpailut, jotka käydään koskemattomilla tunturialueiden nietoksilla. Mukaan pääsevät sekä ammattilaishiihtäjät että tavalliset tallaajat. Tarkoituksena on haastaa itsensä ja pitää hauskaa.

Napapiirin Hiihto

Yksi vuoden leppoisimmista hiihtotapahtumista on Rovaniemellä vuosittain järjestettävä Napapiirin Hiihto. Suurin osa osallistujista lähtee tapahtumaan mukaan nauttiakseen raikkaasta ulkoilmasta ja upeista maisemista. Tapahtumaan voi ilmoittautua sekä yksin että isommalla porukalla, ja reittien varrella voi pysähtyä esimerkiksi grillaamaan, lämmittelemään ja juomaan kaakaota. Itse suoritusajalla ei ole suurta merkitystä, vaan kyse on itse matkasta. “Ei matka tapa, vaan vauhti! Nautitaan leppoisasta hiihtopäivästä!”, sanotaan tapahtuman etusivulla. Ei lainkaan hullumpi talvipäivän viettotapa.

Matkavaihtoehtoja on kolme: 20 kilometrin, 40 kilometrin ja 60 kilometrin hiihdot. Hiihtäjä määrittää itse, haluaako hän hiihtää perinteisellä vai vapaalla tyylillä, ja varusteet tuodaan paikan päälle pääasiassa itse.

Reittien varrella on useita huoltopisteitä, joista kaikki osallistujat saavat esimerkiksi mehua, vettä, hedelmiä, rusinoita ja muuta pientä purtavaa, teetä ja urheilujuomaa. Monet nappaavat ennen reissuun lähtöä omia eväitä reppuunsa, ja etenkin isommalla kaveriporukalla kunnon lounaan voi järjestää helposti jollain aukealla paikalla upeissa maisemissa.

Ruka Hiihto

Ruka Hiihto on Kuusamon Erä-Veikkojen järjestämä hiihtotapahtuma, joka on suunnattu kaikille hiihtolisenssin omaaville harrastajille. Kisat on järjestetty nyt useampana vuonna putkeen maaliskuun loppupuolella. Matkoja on kaksi: 25 kilometrin ja 40 kilometrin reitti. Hiihtotyyli on pääasiassa vapaa, mutta myös perinteisen tyylin edustajille löytyy reitiltä omat latunsa.

Ruka Hiihtoa ei mainosteta samalla tavalla kuin esimerkiksi Salpausselän kisoja, ja siksi se onkin jäänyt suurelle yleisölle hieman tuntemattomammaksi. Kyseessä on kuitenkin lämminhenkinen ja mukava tapahtuma.

HiihtoSuomi

HiihtoSuomi on joka toinen vuosi järjestettävä viikonlopun kestävä tapahtuma, jossa palkitaan kauden parhaimpia harrastajia ja käsitellään esimerkiksi tulevia MM- ja SM-kilpailuja. Myös liittovaltuusto kokoontuu tapahtuman aikana, ja tällöin valitaan uuden johtokunnan jäsenet.

Tapahtuman ideana on informoida tulevista kisoista ja palkita ansioituneet seurat ja henkilöt. Näiden kahden päivän aikana pyritään tekemään asioita yhdessä, syömään hyvin ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Tapahtuma on avoin, mutta ilmoittautumiset tulee hoitaa hyvissä ajoin ennen sen alkamista.

Leave a Comment